User Tools

Site Tools


despre

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
despre [2019/11/08 21:46]
joly
despre [2020/05/25 17:47]
joly
Line 1: Line 1:
 ===== Proiectul Redcore Linux ===== ===== Proiectul Redcore Linux =====
  
-a fost pornit și este menținut de către **Ghiunhan Mamut**, care „joacă” mai multe roluri: full-time maintainer, coder, packager, ISO creator, bug squasher, ș.a.m.d…, adică lucrează singur.+a fost pornit și este menținut de către **Ghiunhan Mamut**, care „joacă” mai multe roluri: full-time maintainer, coder, packager, ISO creator, bug squasher, ș.a.m.d.…, adică lucrează singur.
  
 Cu toate acestea, acceptă contribuții din partea oricui, indiferent de zona de interes (site-ul web, wiki, bug-uri, pachete etc.). Cu toate acestea, acceptă contribuții din partea oricui, indiferent de zona de interes (site-ul web, wiki, bug-uri, pachete etc.).
Line 10: Line 10:
 Dezvoltatorul folosește Linux în fiecare zi, de peste 10 ani, începând cu anul 2006.  Dezvoltatorul folosește Linux în fiecare zi, de peste 10 ani, începând cu anul 2006. 
 În acest timp era un utilizator clasic și folosea mai multe distribuții, dar niciodată nu s-a simțit complet satisfăcut de nici unul dintre ele. În acest timp era un utilizator clasic și folosea mai multe distribuții, dar niciodată nu s-a simțit complet satisfăcut de nici unul dintre ele.
-Distribuții folosite: Ubuntu, Mint, Debian, Fedora, openSUSE, Mandriva, Rosa, ArchLinux, Chakra, Slackware si în cele din urmă, s-a oprit la Gentoo, in decembrie 2012.+Distribuții folosite: Ubuntu, Mint, Debian, Fedora, openSUSE, Mandriva, Rosa, ArchLinux, Chakra, Slackware și în cele din urmă, s-a oprit la Gentoo, în decembrie 2012.
 ---- ----
  
-**Redcore Linux** este o distribuție bazată pe **Gentoo Linux** (stabil + un instabil) și o continuare a **Kogaion Linux**, acum defunct. **Kogaion Linux** în sine a fost o distribuție bazată inițial pe Sabayon Linux și ulterior pe Gentoo Linux și a fost dezvoltată de **RogentOS Development Group** începând cu 2011. +**Redcore Linux** este o distribuție bazată pe **Gentoo Linux** (stabil + un instabil) și o continuare a **Kogaion Linux**, acum defunct. **Kogaion Linux** în sine a fost o distribuție bazată inițial pe Sabayon Linux și ulterior pe Gentoo Linux și a fost dezvoltată de **RogentOS Development Group** începând cu 2011.
  
-Ghiunhan Mamut s-a alăturat grupului RogentOS Development Group în ianuarie 2014. +Ghiunhan Mamut s-a alăturat grupului RogentOS Development Group în ianuarie 2014.
 Cu toate acestea, după mai mult de 5 ani de dezvoltare, RogentOS Development Group a decis să întrerupă Kogaion Linux în noiembrie 2016, dar Ghiunhan Mamut nu a vrut ca proiectul să moară și astfel s-a născut Redcore Linux. Cu toate acestea, după mai mult de 5 ani de dezvoltare, RogentOS Development Group a decis să întrerupă Kogaion Linux în noiembrie 2016, dar Ghiunhan Mamut nu a vrut ca proiectul să moară și astfel s-a născut Redcore Linux.
 Redcore Linux are aceeași idee ca și strămoșul său defunct, Kogaion Linux: să aducă puterea Gentoo Linux la mase.  Redcore Linux are aceeași idee ca și strămoșul său defunct, Kogaion Linux: să aducă puterea Gentoo Linux la mase. 
-Obiectivul său constă într-o modalitate foarte rapidă de a instala un sistem Gentoo Linux pur, fără a petrece ore sau zile întregi pentru compilare din cod sursă, sau citire a documentației etc. +Obiectivul său constă într-o modalitate foarte rapidă de a instala un sistem Gentoo Linux pur, fără a petrece ore sau zile întregi pentru compilare din cod sursă, sau citire a documentației etc.
 Pentru a atinge acest obiectiv, Redcore oferă un depozit cu pachete binare preconfigurate care primește actualizări permanent (modelul rolling release). Pentru a atinge acest obiectiv, Redcore oferă un depozit cu pachete binare preconfigurate care primește actualizări permanent (modelul rolling release).
  
-Redcore Linux ținteste utilizatorii casnici de laptop / desktop și într-o oarecare măsură, utilizatorii experimentati de pe stații de lucru.  +Redcore Linux țintește utilizatorii casnici de laptop / desktop și într-o oarecare măsură, utilizatorii experimentați de pe stații de lucru. 
-Acesta va acoperi în mod plăcut toate nevoile de joc, multimedia, birou și navigare pe internet. +Acesta va acoperi în mod plăcut toate nevoile de joc, multimedia, birou și navigare pe internet.
 Unele instrumente de dezvoltare sunt de asemenea disponibile. Unele instrumente de dezvoltare sunt de asemenea disponibile.
-Din acest motiv, un utilizator nu se poate aștepta să găsească aplicații server în depozit (apache, lighttpd, mysql, nginx etc.). +Din acest motiv, un utilizator nu se poate aștepta să găsească aplicații server în depozit (apache, lighttpd, mysql, nginx etc.).
 Depozitul va rămâne întotdeauna de dimensiuni reduse, concentrându-se mai degrabă pe calitate și performanță, decât pe cantitate. Depozitul va rămâne întotdeauna de dimensiuni reduse, concentrându-se mai degrabă pe calitate și performanță, decât pe cantitate.
  
-Redcore Linux este construit având la baza Gentoo Linux stadiul 3. +Redcore Linux este construit având la baza Gentoo Linux stadiul 3.
 Apoi adăugăm un kernel, un bootloader și câteva alte lucruri, cum ar fi generatorul dbus și initramfs (Dracut), configurăm sistemul init (OpenRC) și astfel avem nucleul Redcore Linux, o etapă Gentoo Linux 4 dacă doriți.  Apoi adăugăm un kernel, un bootloader și câteva alte lucruri, cum ar fi generatorul dbus și initramfs (Dracut), configurăm sistemul init (OpenRC) și astfel avem nucleul Redcore Linux, o etapă Gentoo Linux 4 dacă doriți. 
 Implementarea acestei etape 4, vă va oferi o consolă de bază, foarte simplă, doar pentru sistemul Gentoo Linux bootabil. Implementarea acestei etape 4, vă va oferi o consolă de bază, foarte simplă, doar pentru sistemul Gentoo Linux bootabil.
-Apoi, squashfs această etapă 4 și va fi folosită ca bază pentru toate celelalte. Vasile, mic-unealta secreta (asemenea cuțitului armatei elvețiene), îl folosește pentru a compila pachetele și pentru a crea imaginile ISO.  +Apoi, //squashfs această etapă 4// și va fi folosită ca bază pentru toate celelalte. //Vasile//mica-unealtă secretă (asemenea cuțitului armatei elvețiene), îl folosește pentru a compila pachetele și pentru a crea imaginile ISO. 
-Simplu si ușor!+Simplu și ușor!
  
 La începuturi, adică acum mai bine de 10 ani, Redcore Linux a fost pornit de către Ghiunhan Mamut și alți 2 prieteni, prin anii 2004-2005 și se dorea să fie o continuare a Red Hat Linux 9, în momentul în care a luat naștere Fedora Core 1, dar din diverse motive, proiectul a fost abandonat. La începuturi, adică acum mai bine de 10 ani, Redcore Linux a fost pornit de către Ghiunhan Mamut și alți 2 prieteni, prin anii 2004-2005 și se dorea să fie o continuare a Red Hat Linux 9, în momentul în care a luat naștere Fedora Core 1, dar din diverse motive, proiectul a fost abandonat.
Line 40: Line 40:
 ---- ----
  
-Conform site-ului** LINUX PENTRU PRIETENI**, sistemul de operare Redcore Linux, din punct de vedere al stabilității, rapidității și securității pe care o oferă utilizatorului, este superior multor distribuții GNU/Linux, fiind o alternativă excelentă pentru Windows sau MacOS.+Conform site-ului **LINUX PENTRU PRIETENI**, sistemul de operare Redcore Linux, din punct de vedere al stabilității, rapidității și securității pe care o oferă utilizatorului, este superior multor distribuții GNU/Linux, fiind o alternativă excelentă pentru Windows sau MacOS.
  
 ---- ----
Line 58: Line 58:
        Redcore Desktop 1701 Betelgeuse       - A 2-a ediție: ianuarie 2017        Redcore Desktop 1701 Betelgeuse       - A 2-a ediție: ianuarie 2017
        Redcore Desktop 1702 Canis Major      - A 3-a ediție: februarie 2017        Redcore Desktop 1702 Canis Major      - A 3-a ediție: februarie 2017
-       Redcore Desktop 1703 Delta Draconis   - A 4-a ediție  martie 2017+       Redcore Desktop 1703 Delta Draconis   - A 4-a edițiemartie 2017
        Redcore Desktop 1704 Epsilon Eridani  - A 5-a ediție: aprilie 2017        Redcore Desktop 1704 Epsilon Eridani  - A 5-a ediție: aprilie 2017
        Redcore Desktop 1706 Fomalhaut        - A 6-a ediție: iunie 2017        Redcore Desktop 1706 Fomalhaut        - A 6-a ediție: iunie 2017
Line 66: Line 66:
        Redcore Linux Hardened 1803 Jupiter   - A 10-a ediție: aprilie 2018        Redcore Linux Hardened 1803 Jupiter   - A 10-a ediție: aprilie 2018
        Redcore Linux Hardened 1806 Kepler    - A 11-a ediție: iunie 2018        Redcore Linux Hardened 1806 Kepler    - A 11-a ediție: iunie 2018
-       Redcore Linux Hardened 1812 Luna      - A 12-a ediție: februarie 2019+       Redcore Linux Hardened 1812 Luna      - A 12-a ediție: decembrie 2018
        Redcore Linux Hardened 1908 Mira      - A 13-a ediție: august 2019        Redcore Linux Hardened 1908 Mira      - A 13-a ediție: august 2019
 +       Redcore Linux Hardened 2004 (Neptune) - A 14-a ediție: aprilie 2020
 +
 --- ---
  
  **Ținta distribuției o reprezintă utilizatorul obișnuit**: multimedia, gaming, internet, office:  **Ținta distribuției o reprezintă utilizatorul obișnuit**: multimedia, gaming, internet, office:
  
- - **poate fi folosit pe laptop / desktop / notebook**;+ - **poate fi folosită pe laptop / desktop / notebook**;
  - nu se recomandă pentru a fi folosit ca workstation sau server.  - nu se recomandă pentru a fi folosit ca workstation sau server.
  
Line 97: Line 99:
 DKMS, DKMS,
 Cryptsetup, Cryptsetup,
-Instalator Calamares+Instalator Calamares.
  
-Redcore Linux suportă atât instalări BIOS / MBR, cât și EFI / GPT (fără Secure-Boot pentru moment) cu sau fără criptare full disk activată. +Redcore Linux suportă atât instalări BIOS / MBR, cât și EFI / GPT (fără Secure-Boot pentru moment) cu sau fără criptare full disk activată.
 Utilizatorii pot configura partiții criptate / root, swap și / sau / home. Orice alt aspect al partajării criptate nu este acceptat implicit. Utilizatorii pot configura partiții criptate / root, swap și / sau / home. Orice alt aspect al partajării criptate nu este acceptat implicit.
  
 Pe partea desktop, veți găsi următoarele componente: Pe partea desktop, veți găsi următoarele componente:
-Lxqt,+KDE Plasma,
 Sddm, Sddm,
 Libreoffice (și suita WPS disponibilă în depozitul Gentoo), Libreoffice (și suita WPS disponibilă în depozitul Gentoo),
Line 109: Line 111:
 Konversation, Konversation,
 Qbittorrent, Qbittorrent,
-Clientul Wmail Gmail / Google Inbox+Clientul Wmail Gmail / Google Inbox.
  
 Depozitul are multe pachete, actualizate permanent care pot fi instalate cu ajutorul managerului de aplicații SISYPHUS GUI și continuă să crească, existând în același timp, posibilitatea instalării unor aplicații direct din depozitul Gentoo Linux cu managerul de aplicații SISYPHUS CLI (folosind terminalul). Depozitul are multe pachete, actualizate permanent care pot fi instalate cu ajutorul managerului de aplicații SISYPHUS GUI și continuă să crească, existând în același timp, posibilitatea instalării unor aplicații direct din depozitul Gentoo Linux cu managerul de aplicații SISYPHUS CLI (folosind terminalul).
Line 118: Line 120:
  
  
-**Redcore este** deci **un plus** **pentru cei care vor să încerce tehnologiile Gentoo Linux**, dar care nu au răbdarea sau timpul necesar pentru a instala Gentoo Linux pe calculatoarele personale (**o instalare Gentoo poate dura câteva ore/zile**), sau **nu au cunoștințele necesare pentru a instala Gentoo Linux.**+**Redcore este** deci **un plus pentru cei care vor să încerce tehnologiile Gentoo Linux**, dar care nu au răbdarea sau timpul necesar pentru a instala Gentoo Linux pe calculatoarele personale (**o instalare Gentoo poate dura câteva ore/zile**), sau **nu au cunoștințele necesare pentru a instala Gentoo Linux**.
  
 ---- ----
Line 126: Line 128:
 - **Appstore – este prioritatea „0”**; - **Appstore – este prioritatea „0”**;
  
-- **concentrarea pe tehnologiile QT5**;+- **concentrarea pe tehnologiile QT5**.
  
  
despre.txt · Last modified: 2020/05/25 17:47 by joly