User Tools

Site Tools


despre

Proiectul Redcore Linux

a fost pornit și este menținut de către Ghiunhan Mamut, care „joacă” mai multe roluri: full-time maintainer, coder, packager, ISO creator, bug squasher, ș.a.m.d.…, adică lucrează singur.

Cu toate acestea, acceptă contribuții din partea oricui, indiferent de zona de interes (site-ul web, wiki, bug-uri, pachete etc.).

Ghiunhan Mamut este un tip obișnuit, pasionat de tehnologie și în special de GNU/Linux. Nu are pregătire în domeniu, dar este autodidact, îi place să învețe lucruri noi și să experimenteze cu parametrii de funcționare a unui sistem GNU/Linux.

Dezvoltatorul folosește Linux în fiecare zi, de peste 10 ani, începând cu anul 2006. În acest timp era un utilizator clasic și folosea mai multe distribuții, dar niciodată nu s-a simțit complet satisfăcut de nici unul dintre ele. Distribuții folosite: Ubuntu, Mint, Debian, Fedora, openSUSE, Mandriva, Rosa, ArchLinux, Chakra, Slackware și în cele din urmă, s-a oprit la Gentoo, în decembrie 2012.


Redcore Linux este o distribuție bazată pe Gentoo Linux (stabil + un instabil) și o continuare a Kogaion Linux, acum defunct. Kogaion Linux în sine a fost o distribuție bazată inițial pe Sabayon Linux și ulterior pe Gentoo Linux și a fost dezvoltată de RogentOS Development Group începând cu 2011.

Ghiunhan Mamut s-a alăturat grupului RogentOS Development Group în ianuarie 2014. Cu toate acestea, după mai mult de 5 ani de dezvoltare, RogentOS Development Group a decis să întrerupă Kogaion Linux în noiembrie 2016, dar Ghiunhan Mamut nu a vrut ca proiectul să moară și astfel s-a născut Redcore Linux. Redcore Linux are aceeași idee ca și strămoșul său defunct, Kogaion Linux: să aducă puterea Gentoo Linux la mase. Obiectivul său constă într-o modalitate foarte rapidă de a instala un sistem Gentoo Linux pur, fără a petrece ore sau zile întregi pentru compilare din cod sursă, sau citire a documentației etc. Pentru a atinge acest obiectiv, Redcore oferă un depozit cu pachete binare preconfigurate care primește actualizări permanent (modelul rolling release).

Redcore Linux țintește utilizatorii casnici de laptop / desktop și într-o oarecare măsură, utilizatorii experimentați de pe stații de lucru. Acesta va acoperi în mod plăcut toate nevoile de joc, multimedia, birou și navigare pe internet. Unele instrumente de dezvoltare sunt de asemenea disponibile. Din acest motiv, un utilizator nu se poate aștepta să găsească aplicații server în depozit (apache, lighttpd, mysql, nginx etc.). Depozitul va rămâne întotdeauna de dimensiuni reduse, concentrându-se mai degrabă pe calitate și performanță, decât pe cantitate.

Redcore Linux este construit având la baza Gentoo Linux stadiul 3. Apoi adăugăm un kernel, un bootloader și câteva alte lucruri, cum ar fi generatorul dbus și initramfs (Dracut), configurăm sistemul init (OpenRC) și astfel avem nucleul Redcore Linux, o etapă Gentoo Linux 4 dacă doriți. Implementarea acestei etape 4, vă va oferi o consolă de bază, foarte simplă, doar pentru sistemul Gentoo Linux bootabil. Apoi, squashfs această etapă 4 și va fi folosită ca bază pentru toate celelalte. Vasile, mica-unealtă secretă (asemenea cuțitului armatei elvețiene), îl folosește pentru a compila pachetele și pentru a crea imaginile ISO. Simplu și ușor!

La începuturi, adică acum mai bine de 10 ani, Redcore Linux a fost pornit de către Ghiunhan Mamut și alți 2 prieteni, prin anii 2004-2005 și se dorea să fie o continuare a Red Hat Linux 9, în momentul în care a luat naștere Fedora Core 1, dar din diverse motive, proiectul a fost abandonat.

Redcore Linux și Kogaion Linux cooperează și colaborează, la nivel de infrastructură, ambele fiind structurate la fel, dar în prezent doar Redcore este menținut și actualizat frecvent, pe când Kogaion este în stadiu inactiv.


Conform site-ului LINUX PENTRU PRIETENI, sistemul de operare Redcore Linux, din punct de vedere al stabilității, rapidității și securității pe care o oferă utilizatorului, este superior multor distribuții GNU/Linux, fiind o alternativă excelentă pentru Windows sau MacOS.


Prima imagine ISO a fost lansată pe data de 10 decembrie 2016 și a purtat chiar numărul 1 în semn de debut, dar de atunci sistemul de versiuni s-a schimbat, astfel imaginile vor primi numele în funcție de anul și luna lansării imaginii ISO.

O nouă imagine ISO nu reprezintă o nouă versiune a Redcore Linux, acesta fiind actualizat în permanență prin modelul rolling-release:

 1. se adresează, în special, celor care vor să-și reinstaleze pe „curat” sistemul sau noilor utilizatori astfel încât aceștia să nu fie nevoiți să facă upgrade la o imagine mai veche, instalarea de pe ISO durează foarte puțin;
 2. de regulă poate conține pachete actualizate, eventuale erori reparate în modul LIVE sau funcții noi;
 3. de asemenea, în unele cazuri, instalarea ultimei imagini ISO poate fi recomandată atunci când se adaugă funcții noi cum ar fi criptarea discurilor, sau în viitorul apropiat suport pentru LVM;
 4. odată încheiate actualizările, utilizatorul va avea întotdeauna cea mai nouă „versiune” a Redcore Linux.

Imagini ISO lansate până în prezent:

   Redcore Desktop  1 Andromeda    - Prima ediție: decembrie 2016
   Redcore Desktop 1701 Betelgeuse    - A 2-a ediție: ianuarie 2017
   Redcore Desktop 1702 Canis Major   - A 3-a ediție: februarie 2017
   Redcore Desktop 1703 Delta Draconis  - A 4-a ediție: martie 2017
   Redcore Desktop 1704 Epsilon Eridani - A 5-a ediție: aprilie 2017
   Redcore Desktop 1706 Fomalhaut    - A 6-a ediție: iunie 2017
   Redcore Linux  1708 Gamma Crucis   - A 7-a ediție: august 2017
   Redcore Linux  1710 Helvetios    - A 8-a ediție: octombrie 2017
   Redcore Linux  1801 Intercrus    - A 9-a ediție: ianuarie 2018
   Redcore Linux Hardened 1803 Jupiter  - A 10-a ediție: aprilie 2018
   Redcore Linux Hardened 1806 Kepler  - A 11-a ediție: iunie 2018
   Redcore Linux Hardened 1812 Luna   - A 12-a ediție: decembrie 2018
   Redcore Linux Hardened 1908 Mira   - A 13-a ediție: august 2019
   Redcore Linux Hardened 2004 (Neptune) - A 14-a ediție: aprilie 2020

Ținta distribuției o reprezintă utilizatorul obișnuit: multimedia, gaming, internet, office:

 1. poate fi folosită pe laptop / desktop / notebook;
 2. nu se recomandă pentru a fi folosit ca workstation sau server.

Atuurile sistemului sunt:

- viteza de rulare;

- control extrem de riguros al aplicațiilor care ajung în depozit;

- este dezvoltat local, de către un român, deci oricine poate comunica, problemele cu care se confruntă, fără a fi nevoie de limba engleză sau alte limbi străine.

Sub „capotă” veți găsi următoarele componente principale: kernel Linux LTS cu BFQ ca programator I / O implicit, Dracut, OpenRC, Eudev, Elogind, GCC, Mesa + LLVM (ultimele versiuni … întotdeauna), server Xorg, DKMS, Cryptsetup, Instalator Calamares.

Redcore Linux suportă atât instalări BIOS / MBR, cât și EFI / GPT (fără Secure-Boot pentru moment) cu sau fără criptare full disk activată. Utilizatorii pot configura partiții criptate / root, swap și / sau / home. Orice alt aspect al partajării criptate nu este acceptat implicit.

Pe partea desktop, veți găsi următoarele componente: KDE Plasma, Sddm, Libreoffice (și suita WPS disponibilă în depozitul Gentoo), Browserul Web Firefox, (Google-Chrome, Falkon (fost Qupzilla), Opera && Vivaldi disponibile în depozit), Konversation, Qbittorrent, Clientul Wmail Gmail / Google Inbox.

Depozitul are multe pachete, actualizate permanent care pot fi instalate cu ajutorul managerului de aplicații SISYPHUS GUI și continuă să crească, existând în același timp, posibilitatea instalării unor aplicații direct din depozitul Gentoo Linux cu managerul de aplicații SISYPHUS CLI (folosind terminalul).


Motto-ul sistemului: „Gentoo for human beings”.

Redcore este deci un plus pentru cei care vor să încerce tehnologiile Gentoo Linux, dar care nu au răbdarea sau timpul necesar pentru a instala Gentoo Linux pe calculatoarele personale (o instalare Gentoo poate dura câteva ore/zile), sau nu au cunoștințele necesare pentru a instala Gentoo Linux.


Priorități pentru viitorul apropiat:

- Appstore – este prioritatea „0”;

- concentrarea pe tehnologiile QT5.

despre.txt · Last modified: 2020/05/25 17:47 by joly