User Tools

Site Tools


despre

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
despre [2018/08/31 08:47]
joly
despre [2019/02/06 20:35] (current)
joly
Line 2: Line 2:
  
 a fost pornit și este menținut de către **Ghiunhan Mamut**, care „joacă” mai multe roluri: full-time maintainer, coder, packager, ISO creator, bug squasher, ș.a.m.d…,​ adică lucrează singur. a fost pornit și este menținut de către **Ghiunhan Mamut**, care „joacă” mai multe roluri: full-time maintainer, coder, packager, ISO creator, bug squasher, ș.a.m.d…,​ adică lucrează singur.
 +
 +Cu toate acestea, acceptă contribuții din partea oricui, indiferent de zona de interes (site-ul web, wiki, bug-uri, pachete etc.).
  
 Ghiunhan Mamut este un tip obișnuit, pasionat de tehnologie și în special de **GNU/​Linux**. Ghiunhan Mamut este un tip obișnuit, pasionat de tehnologie și în special de **GNU/​Linux**.
 Nu are pregătire în domeniu, dar este autodidact, îi place să învețe lucruri noi și să experimenteze cu parametrii de funcționare a unui sistem GNU/Linux. Nu are pregătire în domeniu, dar este autodidact, îi place să învețe lucruri noi și să experimenteze cu parametrii de funcționare a unui sistem GNU/Linux.
  
 +Dezvoltatorul folosește Linux în fiecare zi, de peste 10 ani, începând cu anul 2006. 
 +În acest timp era un utilizator clasic și folosea mai multe distribuții,​ dar niciodată nu s-a simțit complet satisfăcut de nici unul dintre ele.
 +Distribuții folosite: Ubuntu, Mint, Debian, Fedora, openSUSE, Mandriva, Rosa, ArchLinux, Chakra, Slackware si în cele din urmă, s-a oprit la Gentoo, in decembrie 2012.
 ---- ----
  
-**Redcore Linux**, în forma curentă, ​este o continuare a proiectului ​Kogaion Linux, a apărut în luna noiembrie 2016 și este bazat pe **Gentoo Linux**.+**Redcore Linux** este o distribuție bazată pe **Gentoo Linux** (stabil + un instabil) și o continuare a **Kogaion Linux**acum defunct. **Kogaion Linux** în sine a fost o distribuție bazată inițial pe Sabayon Linux și ulterior pe Gentoo Linux și a fost dezvoltată de **RogentOS Development Group** începând cu 2011.  
 + 
 +Ghiunhan Mamut s-alăturat grupului RogentOS Development Group în ianuarie 2014.  
 +Cu toate acestea, după mai mult de 5 ani de dezvoltare, RogentOS Development Group a decis să întrerupă Kogaion Linux în noiembrie 2016, dar Ghiunhan Mamut nu a vrut ca proiectul să moară ​și astfel s-a născut Redcore Linux. 
 +Redcore Linux are aceeași idee ca și strămoșul său defunct, Kogaion Linux: să aducă puterea Gentoo Linux la mase.  
 +Obiectivul său constă într-o modalitate foarte rapidă de a instala un sistem Gentoo Linux pur, fără a petrece ore sau zile compilate din cod sursă, documentație de citire etc.  
 +Pentru a atinge acest obiectiv, Redcore oferă un depozit cu pachete binare preconfigurate care primește actualizări permanent (modelul rolling release). 
 + 
 +Redcore Linux ținteste utilizatorii casnici de laptop / desktop și într-o oarecare măsură, utilizatorii experimentati de pe stații de lucru.  
 +Acesta va acoperi în mod plăcut toate nevoile de joc, multimedia, birou și navigare pe internet.  
 +Unele instrumente de dezvoltare sunt de asemenea disponibile. 
 +Din acest motiv, un utilizator nu se poate aștepta să găsească aplicații server în depozit (apache, lighttpd, mysql, nginx etc.).  
 +Depozitul va rămâne întotdeauna de dimensiuni reduse, concentrându-se mai degrabă pe calitate și performanță,​ decât pe cantitate. 
 + 
 +Redcore Linux este construit având la baza Gentoo Linux stadiul 3 
 +Apoi adăugăm un kernel, un bootloader și câteva alte lucruri, cum ar fi generatorul dbus și initramfs (Dracut), configurăm sistemul init (OpenRC) și astfel avem nucleul Redcore Linux, o etapă Gentoo Linux 4 dacă doriți.  
 +Implementarea acestei etape 4, vă va oferi o consolă de bază, foarte simplă, doar pentru sistemul Gentoo Linux bootabil. 
 +Apoi, squashfs această etapă 4 și va fi folosită ca bază pentru toate celelalte. Vasile, mic-unealta secreta (asemenea cuțitului armatei elvețiene),​ îl folosește pentru a compila pachetele și pentru a crea imaginile ISO.  
 +Simplu si ușor!
  
 La începuturi,​ adică acum mai bine de 10 ani, Redcore Linux a fost pornit de către Ghiunhan Mamut și alți 2 prieteni, prin anii 2004-2005 și se dorea să fie o continuare a Red Hat Linux 9, în momentul în care a luat naștere Fedora Core 1, dar din diverse motive, proiectul a fost abandonat. La începuturi,​ adică acum mai bine de 10 ani, Redcore Linux a fost pornit de către Ghiunhan Mamut și alți 2 prieteni, prin anii 2004-2005 și se dorea să fie o continuare a Red Hat Linux 9, în momentul în care a luat naștere Fedora Core 1, dar din diverse motive, proiectul a fost abandonat.
 +
  
 **Redcore Linux și Kogaion Linux cooperează și colaborează**,​ la nivel de infrastructură,​ ambele fiind structurate la fel, dar în prezent doar Redcore este menținut și actualizat frecvent, pe când Kogaion este în stadiu inactiv. **Redcore Linux și Kogaion Linux cooperează și colaborează**,​ la nivel de infrastructură,​ ambele fiind structurate la fel, dar în prezent doar Redcore este menținut și actualizat frecvent, pe când Kogaion este în stadiu inactiv.
Line 42: Line 66:
        ​Redcore Linux Hardened 1803 Jupiter ​  - A 10-a ediție: aprilie 2018        ​Redcore Linux Hardened 1803 Jupiter ​  - A 10-a ediție: aprilie 2018
        ​Redcore Linux Hardened 1806 Kepler ​   - A 11-a ediție: iunie 2018        ​Redcore Linux Hardened 1806 Kepler ​   - A 11-a ediție: iunie 2018
- +       ​Redcore Linux Hardened 1812 Luna      ​A 12-a ediție: februarie 2019 
-----+---
  
  ​**Ținta distribuției o reprezintă utilizatorul obișnuit**:​ multimedia, gaming, internet, office:  ​**Ținta distribuției o reprezintă utilizatorul obișnuit**:​ multimedia, gaming, internet, office:
Line 61: Line 85:
 - **este dezvoltat local**, **de către un român**, deci oricine poate comunica, problemele cu care se confruntă, **fără a fi nevoie de limba engleză sau alte limbi străine**. - **este dezvoltat local**, **de către un român**, deci oricine poate comunica, problemele cu care se confruntă, **fără a fi nevoie de limba engleză sau alte limbi străine**.
  
 +Sub „capota” veți găsi următoarele componente principale:
 +kernel Linux LTS cu BFQ ca programator I / O implicit
 +Dracut
 +OpenRC
 +Eudev
 +Elogind
 +GCC
 +Mesa + LLVM (ultimele versiuni ... întotdeauna)
 +server Xorg
 +DKMS
 +Cryptsetup
 +Instalator Calamares
 +
 +Redcore Linux suportă atât instalări BIOS / MBR, cât și EFI / GPT (fără Secure-Boot pentru moment) cu sau fără criptare full disk activată. ​
 +Utilizatorii pot configura partiții criptate / root, swap și / sau / home. Orice alt aspect al partajării criptate nu este acceptat implicit.
 +
 +Pe partea desktop, veți găsi următoarele componente:
 +Lxqt
 +Sddm
 +Libreoffice (biroul WPS disponibil în depozit)
 +Browserul Web Falkon (fost Qupzilla) (Firefox, Google-Chrome,​ Opera && Vivaldi disponibile în depozit)
 +Abur
 +Qbittorrent
 +Clientul Wmail Gmail / Google Inbox
 +
 +Depozitul are peste 1700 de pachete și continua să în Gentoo Linux printr-o simplă comandă folosind utilitarul „vasile”**. crească în Gentoo Linux printr-o simplă comandă folosind utilitarul „vasile”**..
 ---- ----
  
despre.1535698025.txt.gz · Last modified: 2018/08/31 08:47 by joly