Despre Redcore Linux

From Redcore Linux Project Wiki
Revision as of 15:02, 2 July 2021 by Joly (talk | contribs) (Created page with "===== Pe cine are "in spate"? ===== Redcore Linux a fost început și este dezvoltat în prezent de Ghiunhan Mamut care „joacă” mai multe roluri: întreținător cu norm...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search
Pe cine are "in spate"?

Redcore Linux a fost început și este dezvoltat în prezent de Ghiunhan Mamut care „joacă” mai multe roluri: întreținător cu normă întreagă, programator, ambalator, creator ISO, bug Squasher și așa mai departe ... într-un cuvânt, asta înseamnă că lucrează singur. Cu toate acestea, el acceptă contribuții de la oricine, indiferent de zona de interes (site-ul web, wiki, bug-uri, pachete etc.). Este un tip obișnuit, pasionat de tehnologie și mai ales de GNU / Linux. Nu are studii IT, dar este autodidact, îi place să învețe lucruri noi și să experimenteze parametrii unui sistem GNU / Linux. El folosește Linux zilnic, de peste 15 ani, începând cu 2006. În acest timp a fost un distro-hopper clasic și a folosit multe distribuții, dar nu s-a simțit niciodată complet mulțumit de niciuna dintre ele. El a folosit: Ubuntu, Mint, Debian, Fedora, openSUSE, Mandriva, Rosa, ArchLinux, Chakra, Slackware, NixOS și până la urmă s-a stabilit la Gentoo în decembrie 2012, distribuție de care s-a îndrăgostit și pe care nu a mai părăsit-o niciodată.

Ce este Redcore?

Redcore Linux este o distribuție bazată pe Gentoo Linux (ramură de testare) și o continuare a, acum defunctă, Kogaion Linux. Kogaion Linux în sine a fost o distribuție bazată inițial pe Sabayon Linux și mai târziu pe Gentoo Linux și a fost dezvoltată de RogentOS Development Group din 2011. Ghiunhan Mamut s-a alăturat însuși RogentOS Development Group în ianuarie 2014. Din păcate, după mai bine de 5 ani de dezvoltare, RogentOS Development Group a decis să întrerupă Kogaion Linux în noiembrie 2016, dar Ghiunhan Mamut nu a vrut ca proiectul să moară, așa că l-a "ramificat" și astfel s-a născut Redcore Linux.

De ce Redcore?

Redcore Linux împărtășește aceeași idee ca strămoșul său defunct, Kogaion Linux: să aducă puterea Gentoo Linux către masa mare a populației. Acesta își propune să ofere o modalitate rapidă de a instala un sistem compatibil 100% Gentoo Linux, fără a petrece ore sau zile compilând din codul sursă. Pentru a atinge acest obiectiv, acesta oferă un depozit cu pachete binare pre-compilate, care primește actualizări continue (model de lansare continuă - rolling release).

Pentru cine este Redcore?

Redcore Linux vizează utilizatorii obișnuiți de laptop / desktop și într-o anumită măsură, utilizatorii experimentați care utilizează stații de lucru mai puternice. Acesta va umple frumos orice necesități de navigare, jocuri multimedia, birou și internet. Unele instrumente de dezvoltare sunt, de asemenea, disponibile. Din acest motiv, nu ne putem aștepta să găsim nicio aplicație server în depozit (apache, lighttpd, mysql, nginx etc.). Depozitul va rămâne întotdeauna de dimensiuni mici, concentrându-se mai degrabă pe calitate decât pe cantitate.

Cum este realizat?

Redcore Linux este construit din Gentoo Linux stage3. Apoi adăugăm un kernel, un bootloader și câteva alte lucruri, cum ar fi generatorul dbus și initramfs (Dracut), configurăm sistemul init (OpenRC) și astfel avem nucleul Redcore Linux, un stage4 compatibil Gentoo Linux, dacă vreți. Implementarea acestei etape 4 vă va oferi o consolă ca bază de pornire, adică numai sistem compatibil Gentoo Linux bootabil. Apoi scăpăm această etapă4 și o folosim ca bază pentru a compila pachete binare și ca bază pentru imaginile ISO live. Ușor de tot!

Ce este inauntru?

Sub capotă veți găsi următoarele componente:

 * Linux kernel
 * Dracut
 * OpenRC
 * Eudev
 * Elogind
 * GCC
 * LLVM/Clang
 * Mesa
 * Xorg server 
 * DKMS
 * Cryptsetup
 * Calamares installer

Redcore Linux acceptă atât instalări BIOS / MBR, cât și EFI / GPT (fără Secure-Boot) cu sau fără criptarea completă a discului activată.


Pe partea de desktop, veți găsi următoarele componente:

 * KDE Plasma 5
 * Libreoffice
 * Mozilla Firefox && Mozilla Thunderbird
 * Steam && Lutris
 * Qbittorrent

În acest moment, depozitul are 2196 pachete binare și este în creștere. Vă invit pe toți să explorați și să descoperiți surprizele.