Difference between revisions of "Manager pachete Sisyphus"

From Redcore Linux Project Wiki
Jump to navigationJump to search
Line 119: Line 119:
Se va instala pachetul binar pidgin (dacă este disponibil); dacă nu există, dar se găsește pachetul ebuild (din cod sursă) pentru pidgin, acesta se va opri și va sugera opțiunea --ebuild.
Se va instala pachetul binar pidgin (dacă este disponibil); dacă nu există, dar se găsește pachetul ebuild (din cod sursă) pentru pidgin, acesta se va opri și va sugera opțiunea --ebuild.


root # sisyphus install pidgin
root # sisyphus install pidgin
Source package(s) found in the mix; Use 'sisyphus install pidgin --ebuild'; Quitting.
Source package(s) found in the mix; Use 'sisyphus install pidgin --ebuild'; Quitting.
(Au fost găsite pachetele din cod sursă. Utilizați comanda:) 'sisyphus install pidgin --ebuild'; Quitting. (Ieșire)
(Au fost găsite pachetele din cod sursă. Utilizați comanda:) 'sisyphus install pidgin --ebuild'; Quitting. (Ieșire)
Line 125: Line 125:
===Instalarea hybrid===
===Instalarea hybrid===
Opțiunea „--ebuild” poate fi utilizată pentru a instala aproape orice din arborele Portage, într-un mod similar cu Gentoo Linux. Se comportă ca opțiunea Portage '--getbinpkg' și va prefera reutilizarea pachetelor binare (dacă se găsește) pentru a satisface dependențele pachetelor sursă (ebuild), accelerând instalarea. Opțiunea „--ebuild” poate fi utilizată tot timpul, deoarece va rezolva instalarea pachetelor binare dacă nu este necesară compilarea.
Opțiunea „--ebuild” poate fi utilizată pentru a instala aproape orice din arborele Portage, într-un mod similar cu Gentoo Linux. Se comportă ca opțiunea Portage '--getbinpkg' și va prefera reutilizarea pachetelor binare (dacă se găsește) pentru a satisface dependențele pachetelor sursă (ebuild), accelerând instalarea. Opțiunea „--ebuild” poate fi utilizată tot timpul, deoarece va rezolva instalarea pachetelor binare dacă nu este necesară compilarea.
These are the source packages that would be merged, in order:
(Acestea sunt pachetele sursă care ar fi compilate, în ordine:)
net-libs/gssdp-1.2.3  dev-libs/libgnt-2.14.1  net-libs/libsrtp-2.3.0-r1  media-plugins/gst-plugins-srtp-1.16.3  net-libs/gupnp-1.2.7  net-libs/gupnp-igd-0.2.5-r10  net-libs/libnice-0.1.15  media-plugins/gst-plugins-libnice-0.1.15-r100  net-libs/farstream-0.2.9  net-im/pidgin-2.14.5
Total: 10 source package(s)  (10 pachete  sursă)
Would you like to proceed? [y/N]
(Doriți să continuați? [y / N])
Îi va cere lui Portage să compileze și să instaleze pidgin și dependențele sale de la sursă.
===Echivalent Portage===
root # emerge --getbinpkgonly --verbose --ask pidgin (instalează pachetul binar pentru “pidgin”, dă eroare dacă nu-l găsește, chiar dacă găsește pachete sursă)
root # emerge --getbinpkg --verbose --ask pidgin (instalează pachetul binar pentru “pidgin” dacă-l găsește, compilează din cod sursă dacă nu)
root # emerge --verbose --ask pidgin (compilează din cod sursă și ignoră pachetul binar)

Revision as of 15:51, 9 July 2021

Sisyphus este unul dintre managerii de pachete, disponibili în Redcore Linux, alături de Portage și Flatpak. Este managerul de pachete recomandat de utilizat și a fost dezvoltat de dezvoltatorii Redcore Linux pentru Redcore Linux. În esență, Sisyphus este un simplu ambalaj în jurul Portage, care oferă o interfață apt-get / yum-alike, pentru a ajuta oamenii nou-veniți să treacă de la sistemele bazate pe Debian / Redhat la Gentoo. Modul în care funcționează poate fi cel mai bine descris de https://wiki.gentoo.org/wiki/Binary_package_guide. Documentația Gentoo Linux implementată în codul lui Sisyphus. Notă: Nu toate aspectele Portage sunt împachetate sau expuse. Sisyphus este în curs de dezvoltare activă, astfel încât lucrurile pot fi adăugate, schimbate sau eliminate în viitor.

Notă: Numele Sisyphus provine de la Greek mythology. Sisif sau Sisifos (/ ˈsɪsɪfəs /; greaca veche: Σίσυφος Sísyphos) a fost fondatorul și regele Ephyrei (acum cunoscut sub numele de Corint). El a fost pedepsit pentru că a înșelat moartea de două ori, fiind obligat să rostogolească un imens bolovan pe un deal, doar pentru ca acesta să se rostogolească în jos, de fiecare dată când se apropia de vârf, repetând această acțiune pentru eternitate. Prin influența clasică asupra culturii moderne, sarcinile care sunt atât de laborioase, cât și zadarnice, prin urmare, descrise ca Sisif. Având în vedere caracterul de lansare al Redcore Linux, Sisyphus este un nume potrivit, deoarece programul este „pedepsit” pentru a actualiza sistemul pentru totdeauna, doar pentru a afla noi actualizări odată ce acesta a fost finalizat.

Dezvoltare

Sisyphus este scris în python3 (backend și cli frontend) și PyQt5 (gui frontend) și este împărțit în 3 părți:

* Nivel de acces la baza de date (backend)
* Un client cli (terminal)
* Un client gui (interfață utilizator)

Nivelul de acces la date

Backend este destul de simplu și este alcătuit dintr-o colecție de biblioteci de funcții python3 care înfășoară părți din Portage și implementează aspecte specifice lui Sisyphus (ramuri, recuperare baze de date, căutare avansată de pachete și filtrare). Pentru a evita eventualele erori, NU folosește Portage API și pentru a rămâne compatibil cu Portage, piesele înfășurate îl urmează îndeaproape și folosesc metode identice. Unele metode Portage au fost înlocuite de-a lungul timpului cu metode specifice Sisyphus (descărcător de pachete binare), păstrând în același timp compatibilitatea. Este în curs de dezvoltare o metodă experimentală de instalare a pachetelor binare, dar în prezent este din păcate blocată din cauza lipsei de timp (testele timpurii arată o creștere a vitezei de 2000%, menținând totuși compatibilitatea Portage).

Client CLI

  • Utilizare :
root # sisyphus [OPTIONS] COMMAND [ARGS]
  • Opțiuni :
--install-completion: Instalați finalizarea shell-ului curent.
--show-completion: Afișați finalizarea shell-ului curent, pentru a o copia sau a personaliza instalarea.
  • Ajutor:

--help: Afișați acest mesaj și ieșiți. root # sisyphus --help

  • Comenzi :
autoremove: Dezinstalați pachetele care nu mai sunt necesare.
branch: Alegeți ramura selectată a arborelui Portage, ...
install: Instalați aplicații binare și / sau ebuild (din cod sursă) ...
mirror: Listează / Setează oglinda binhost activă (depozit binar).
rescue: Revitalizați baza de date a pachetelor Sisyphus, dacă ați pierdut-o ...
search:Căutați aplicații binare și / sau ebuild (sursă)
spmsync: Sincronizați baza de date a pachetelor Sisyphus cu ...
sysinfo: Afișați informații despre nucleul instalat ...
uninstall: Dezinstalați pachetele * MODUL SIGUR *, verificând dacă ...
update: Actualizați arborele Portage, Redcore ...
upgrade: Actualizați sistemul utilizând binare și / sau ebuild ...

Dezinstalați pachetele orfane

Dezinstalați pachetele care nu mai sunt necesare. Când dezinstalați un pachet, dependențele sale vor deveni orfane dacă nimic altceva nu le cere. În plus, un pachet nu mai poate depinde de altul, astfel încât și celălalt pachet devine orfan dacă nimic altceva nu îl cere. Utilizați această comandă pentru a verifica întregul lanț de dependență pentru astfel de pachete și pentru a le dezinstala.

Utilizare

root # sisyphus autoremove [OPTIONS]

Opțiuni

--help : Afișați acest mesaj și ieșiți.

Ajutor

root # sisyphus autoremove --help

Exemple

root # sisyphus autoremove

Echivalent Portage

root # emerge --depclean --verbose --ask

Schimbați ramurile

Selectați ramura arborelui Portage, Redcore overlay și Portage configs. Schimbarea poate fi realizată utilizând opțiunea --remote. „BRANCH” poate fi una dintre următoarele: master, next. „REMOTE” poate fi una dintre următoarele: gitlab, pagure (implicit este pagure).

Utilizare

root # sisyphus branch [OPTIONS] [master|next]

Opțiuni

-r, --remote [gitlab|pagure]
-help: Afișați acest mesaj și ieșiți.

Ajutor

root # sisyphus branch --help

Exemple

root # sisyphus branch master --remote=gitlab (trage ramura 'master' de la gitlab.com)
root # sisyphus branch next --remote=next (trage ramura 'next' de la pagure.io)

Împerecherea depozitului binar

Odată ce ați schimbat ramura, trebuie să o împerecheați corect cu gazda "binhost" (depozit binar).

Exemple

Ramura „Master” trebuie asociată cu gazda - binhost-ul stabil (depozit binar) (numere impare din „lista oglinzilor sisyphus”).

root # sisyphus mirror set 1
root # sisyphus mirror set 5

Ramura „next” trebuie asociată cu gazda pentru teste - binhost (depozit binar) (numere pare din „lista oglinzilor sisyphus”).

root # sisyphus mirror set 4
root # sisyphus mirror set 8

Sisyphus va refuza să instaleze orice pachet sau să actualizeze sistemul dacă ramura și gazda - binhost nu sunt asociate, deoarece diferite opțiuni de configurare a pachetelor pot fi diferite între ramuri. Aceasta pentru a evita confuzia utilizatorilor, potențialele degradări sau ruperea sistemului.

sisyphus installl google-chrome
fetching updates..  (preluând actualizări...)

Current branch: 'next' (testing) (pentru teste) Current binhost: 'http://mirrors.redcorelinux.org/redcorelinux/packages/' (stable) (stabil)

Invalid branch - binhost pairing; Use (folosiți comanda) 'sisyphus branch --help' for help (pentru ajutor); Quitting. (Ieșire).

Echivalent Portage

Portage are ramuri, dar funcționează într-un mod diferit. Vedeți https://wiki.gentoo.org/wiki/KEYWORDS pentru detalii,

Avertizare

Portage va ocoli protecția din Sisyphus și vă va oferi o soluție. De cele mai multe ori această soluție va include o recompilare sau o retrogradare a pachetelor care au diferite opțiuni de configurare între ramuri.

Instalați pachete

Instalați pachete binare și / sau ebuild (din cod sursă). În mod implicit, vor fi instalate numai pachetele binare. Utilizați opțiunea --ebuild pentru a instala pachete ebuild (din cod sursă).

Usage

root # sisyphus install [OPTIONS] PACKAGE

Opțiuni

-e, --ebuild
--help: Afișați acest mesaj și ieșiți.


Ajutor

root # sisyphus install --help

Exemple

root # sisyphus install pidgin

Se va instala pachetul binar pidgin (dacă este disponibil); dacă nu există, dar se găsește pachetul ebuild (din cod sursă) pentru pidgin, acesta se va opri și va sugera opțiunea --ebuild.

root # sisyphus install pidgin

Source package(s) found in the mix; Use 'sisyphus install pidgin --ebuild'; Quitting. (Au fost găsite pachetele din cod sursă. Utilizați comanda:) 'sisyphus install pidgin --ebuild'; Quitting. (Ieșire)

Instalarea hybrid

Opțiunea „--ebuild” poate fi utilizată pentru a instala aproape orice din arborele Portage, într-un mod similar cu Gentoo Linux. Se comportă ca opțiunea Portage '--getbinpkg' și va prefera reutilizarea pachetelor binare (dacă se găsește) pentru a satisface dependențele pachetelor sursă (ebuild), accelerând instalarea. Opțiunea „--ebuild” poate fi utilizată tot timpul, deoarece va rezolva instalarea pachetelor binare dacă nu este necesară compilarea.

These are the source packages that would be merged, in order: (Acestea sunt pachetele sursă care ar fi compilate, în ordine:) net-libs/gssdp-1.2.3 dev-libs/libgnt-2.14.1 net-libs/libsrtp-2.3.0-r1 media-plugins/gst-plugins-srtp-1.16.3 net-libs/gupnp-1.2.7 net-libs/gupnp-igd-0.2.5-r10 net-libs/libnice-0.1.15 media-plugins/gst-plugins-libnice-0.1.15-r100 net-libs/farstream-0.2.9 net-im/pidgin-2.14.5

Total: 10 source package(s) (10 pachete sursă) Would you like to proceed? [y/N] (Doriți să continuați? [y / N])

Îi va cere lui Portage să compileze și să instaleze pidgin și dependențele sale de la sursă.

Echivalent Portage

root # emerge --getbinpkgonly --verbose --ask pidgin (instalează pachetul binar pentru “pidgin”, dă eroare dacă nu-l găsește, chiar dacă găsește pachete sursă)
root # emerge --getbinpkg --verbose --ask pidgin (instalează pachetul binar pentru “pidgin” dacă-l găsește, compilează din cod sursă dacă nu)
root # emerge --verbose --ask pidgin (compilează din cod sursă și ignoră pachetul binar)